Home » Archives by category » Ese (Page 3)

Ernest Heminguej (1899 – 1961) – Harold Bloom

Ernest Heminguej (1899 – 1961) – Harold Bloom

Atë mëngjes’herë në liqen, i ulur në kiç me të atin që rremonte, ndjehej absolutisht i sigurtë që nuk do të vdiste kurrë. Kështu përmbyllet “Kampi indian”, një nga tregimet që ka për protogonist Nik Adamsin – ku Niku përfaqëson Heminguejin e ri. Uilliam Hazlit, një kritik anglez i jashtëzakonshëm, ka theksuar…

Ç’është poezia? – Roman Jakobson

Ç’është poezia? – Roman Jakobson

  Roman Osipjeviç Jakobson (Moskë 1896 – Boston 1982), një ndër figurat më qendrore të formalizmit rus, pastaj, së bashku me Trubeckoin dhe Muharzhovskin –  të rrethit linguistik të Pragës.  Mësues i madh i revolucionit gjuhësor nën emrin “strukturalizëm”, ai çeli shtigje të reja studimore, duke i shtjelluar dhe zhvendosur…